Skip links

Author: ICOMOS Macedonia

Панел-дискусија „Регулирање на градењето во градски јадра прогласени за споменички целини“

Вчера, 10 декември 2021 год., во неодамна конзервираниот и ревитализиран Офицерски дом во Битола, се одржа панел дискусија во организација на Националниот комитет ИКОМОС Македонија и Комората на овластени архитекти и овластени инженери на тема „Регулирање на градењето во

Започна проектот ,,Размена на знаења за конзервација и иновативно управување со културното наследство меѓу Италија и Северна Македонија“

ИКОМОС Македонија и Управата за заштита на културното наследство, заедно со Центарот за конзервација и реставрација „Ла Венариа Реале“ и Фондацијата за културна економија Сантагата од Торино, Италија, со задоволство го најавуваат почетокот на проектот „Размена на знаења за

Европски денови на културното наследство 2021 ,,Виртуелна инклузивна интерпретација на културното наследство на Охрид и Битола“

Од 22 до 26 септември 2021 година, во рамките на Европските денови на културното наследство, на социјалните мрежи Facebook, Тwitter, LinkedIn и Instagram беа промовирани интерпретативни видеа со културното наследство на Охрид и Битола изработени од ИКОМОС Македонија. 

Европските денови …

Избори

Почитувани,
Ве информираме дека на 6 јули 2021 година на 42/43.Седница на Собранието на Националниот комитет ИКОМОС Македонија, се одржаа Избори за следните позиции: Претседател, Потпретседател, Генерален секретар и 1 член на Надзорен одбор на ИКОМОС Мaкедонија. Од пријавените кандидати, …

IN MEMORIAM – Почина Претседателот на ИКОМОС Македонија, д-р Лазар Шуманов

Почитувани,
Со голема тага би сакале да ја споделиме со јавноста информацијата дека денес (9 мај 2021 год.), по кратко боледување, почина Претседателот на Националниот комитет на ИКОМОС Македонија, д-р Лазар Шуманов.
Д-р Шуманов беше долгогодишен Претседател на ИКОМОС-Македонија и …

18 Април – Меѓународен ден на спомениците и локалитетите

Меѓународниот совет за споменици и локалитети (ИКОМОС) на 18 април во целиот свет го одбележува Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите, востановен во 1982 година. По тој повод, на 18 април 2021 година, Националниот комитет на ИКОМОС Македонија, организираше посебна

Вебинар ,,Дигитализација на културното наследство: Примена на дигитални алатки за документација, презентација и интерпретација на археолошкото наследство во РС Македонија“

На 19 март 2021 година се одржа вебинар на ИКОМОС Македонија на тема ,,Дигитализација на културното наследство: Примена на дигитални алатки за документација, презентација и интерпретација на археолошкото наследство во РС Македонија“, во организација на Работната група на професионалци во …